Italiaanse espresso? Kom binnen en voel de passie!

Fietshelmen:

Een goede fietshelm is een must. Eigenlijk zou je zonder helm gewoon niet moeten fietsen. Helaas zie je nog regelmatig mountainbikers en wielrenners zonder helm rijden.

Wist u dat u een fietshelm elke 3 tot maximaal 5 jaar moet vervangen! Ook als u er niet mee gevallen bent. Een helm veroudert, het gebruikte materiaal verandert in de loop van de tijd van eigenschap en uw hoofd is dus niet meer zo goed beveiligd als u een oude helm draagt. Wist u dat 80% van de ernstige fietsongevallen te maken hebben met hoofdletsel! Helm op dus!

Waar moet een goede helm aan voldoen en hoe kies je de juiste helm:

1. Het belangrijkste van een fietshelm is dat deze in de eerste plaats veilig is. In principe voldoen alle te verkrijgen fietshelmen aan de Europese veiligheidsnorm, maar een extra check voor aanschaf kan geen kwaad.

2. De pasvorm is zeer belangrijk. Een goed passende helm zit lekker en voelt comfortabel, zonder te strak te zitten. Ga voor een helm die past bij de grootte van je hoofd. De juiste maat kun je meten door met een centimeter ongeveer twee centimeter boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek te meten. Draag je een bril of racebril, houd die dan op tijdens het afstellen.

3. Let op goede ventilatie. Het hoofd wordt gekoeld door rijwind die langs en in de ventilatiegaten stroomt en warmte afvoert. Tevens wordt het hoofd gekoeld door het gebruik van kussentjes aan de binnenzijde van de helm, waardoor een kleine ruimte ontstaat tussen het hoofd en de helm.

4. De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten. Een ingewikkelde sluiting zorgt ervoor dat je minder snel geneigd bent de helm te gebruiken.

5. Aangezien alle fietshelmen aan dezelfde strikte veiligheidscriteria moeten voldoen, krijg je geen extra veiligheid door een duurdere fietshelm te kopen. Je betaalt dan voor het comfort, uiterlijk, aerodynamica, gewicht en het merk.

Je weet nu precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een fietshelm. Bij ons kunt u verschillende helmen passen en meten.

De nieuwe helm goed instellen en afstellen:

Immers, des te beter de helm zit, des te comfortabeler en veiliger het is. Het best is als je, na enkele keren dragen, niet of nauwelijks meer merkt dat je een helm op hebt. Maar hoe doe je dat?

Stel de maat van de helm en de lengte van de riempjes in. Schud met het hoofd: de helm moet in dezelfde positie blijven. Hij mag niet te los en ook niet te strak zitten. De hoofdhuid moet meebewegen met de helm. Het beste is als er nog een vinger past tussen de riempjes en je hoofd.

Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren). Je zicht moet niet belemmerd zijn. De riempjes moeten zo afgesteld worden dat ze de oren helemaal vrij laten.

Twijfel niet, koop een nieuwe!
Mocht het gebeuren dat je valt of een ongeluk krijgt waarbij je op je helm valt, dan is de kans groot dat deze niet meer bruikbaar is. De klap die werd opgevangen, maakt de helm onherroepelijk stuk, ook als er aan de buitenzijde geen zichtbare schade is. Twijfel in zo’n geval niet: doe de helm weg en schaf een nieuwe aan.

Brochure MET helmen